2019. április 29.

Hadd lássa a főnök, hogy hajtasz! - emlékszel még?

A címben idézett jelmondat volt hivatott népszerűsíteni az első Bringázz a munkába! kampányt még 2007-ben. Azóta eltelt tucatnyi év, velünk biciklizett bő ötvenezer ember (na jó, az évről-évre visszatérők miatt ez a szám lehet, hogy valójában kevesebb), akikkel több mint 10 millió kilométert tekertünk le, megspóroltunk vagy 300 millió forintnyi benzint, és elkerültük bőven egymillió tonna feletti szén-dioxid kibocsátását. Te mikor csatlakoztál?

"Bringázz a munkába! - Hadd lássa a főnök, hogy hajtasz!" - ezzel a jelmondattal indult majd’ 12 éve ősszel az első Bringázz a munkába! kampány. Magyarországon ekkor szökött szárba a bringásmozgalom: évről-évre tízezrekkel nőtt a Critical Mass felvonulásokon résztvevők száma, és egyre több biciklis jelent meg hétköznap is az utakon. Az első kampányhoz - noha akkor még csak csak Budapestre hirdették meg - kapásból kétezren csatlakoztak, a játékban wellness-hétvégét és mobiltelefonokat is lehetett nyerni, és akkor még elég volt aláírással hitelesíteni a kerékpárral munkába járást.

2008 tavaszán már egy sikamlós vírusvideó vezette be az újabb kampányt: a vígan bicikliző, majd üzekedő párocska aktivitását szomszédai - legalábbis a feleség - elirigyelte, és a filmecske sugallata szerint a kackiás bajszát pödrő, természetesen biciklin érkező, postással vigasztalódott. 

Bringázz inkább te is!

Ekkor már országos volt a kampány, tavaszi és őszi felvonással, utóbbin egyenesen egy miniszter várta kakaós csigával, almával és ásványvízzel a Batthyány téren munkába biciklizőket. A követelmények akkor még keményebbek voltak mint ma: egy hónapon belül mindenkinek legalább hétszer kellett biciklivel dolgozni mennie, igaz ez önbevallással működött, ezért nem volt ellenőrizhető.

2009-ben már csaknem 11 ezren csatlakoztak a kampányhoz, amit a levegőben bicikliző darukezelőről szóló emlékezetes reklámfilm hirdetett. Mindenkit nyeregbe hívtunk, akit lehetett, kerestük a legbringásabb vállalatokat, meghirdettük a "Bringázz az egyetemre!", "Bringázz szoknyában és öltönyben!", illetve "Bringázz és vonatozz!" akciókat is. Egy cégvezető közben arról beszélt egy interjúban, hogy "Egy vadonatúj, a célnak tökéletesen megfelelő, jó minőségű kerékpárt átlagosan 40-60 ezer forintért lehet megvásárolni, ugyanez használtan már 20 ezer forint körüli áron is elérhető.” Hát ja, ez is vagy tíz éve volt...

A 2010-es hűvös és esős tavaszon is 8200-an tekertek a munkába, és sok újonnan csatlakozó autóról vagy motorról váltott akkor kerékpárra. 2011-ben 1,8 millió kilométernél állt meg a számláló, a tavaszi kampányt utcabál zárta az Egyetem téren, de készült egy emlékmű is: a Büszkeség fala a Móricz Zsigmond körtéren. Az őszi kampányzáráskor pedig vörös szőnyeg,  rivaldafény, tapsvihar, vakuk és konfettieső járt az éppen arra munkába tekerőknek.

2012-ben pisztolylövéssel indult a kampány, de volt kerékpáros divatbemutató is a Vígszínháznál. Ekkor már 1700 cég csatlakozott az akcióhoz. 

2013-ban kerékpáros menet zárta a tavaszi kampányt, aminek során 40-szer tekertük körbe az Egyenlítőt, ősszel pedig új jelmondat csábított nyeregbe: “Válts bicajra és több marad az élményekre!” 

2014-ben lehetett először a Bubival is nevezni a Bringázz a munkában!-ra, ekkor a kerékpározással kapcsolatos mindennapi kifogásokat igyekeztünk eloszlatni. A tavaszi fordulóban bringairodával keltettünk figyelmet, az őszi forduló végén pedig a Mikulás is biciklivel hozta a piros almát, mogyorót. 

Utána pár év csend következett.

De aztán 2018-ban újra indult a kampány, a tavalyi eredményekről itt olvashatsz!Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

  • Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-43. További infók az 1%-ról.
  • Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

Összes hír

Mit kell tenned?
Hírek

További hírek