Bringás tippek

Kerékpáros útvonaltervező

2018. május 10.

Milyen jól ismered a saját városodat?

A Bike Citizens fejlesztői mindent megtesznek azért, hogy a városi kerékpározás jó hangulatú és felejthetetlen élmény legyen. Ezért hozták létre a kerékpáros útvonaltervezőjüket, aminek segítségével újra felfedezheted, és megismerheted a saját városodat kerékpáros szemmel is.

Az útvonaltervező segít a legoptimálisabb kerékpáros útvonal megtalálásában, és emellett még fokozatokat – könnyű, mérsékelt, gyors – és kerékpáros profilokat, mint az MTB, városi vagy országúti kerékpár is beállíthatsz.

Az útvonaltervezőt a tovább gombra kattintva érhetitek el.

Használjátok minél többen, nem fogjátok megbánni!

Kerékpáros KRESZ

2018. április 26.

Fontos, hogy tisztában legyünk a KRESZ alapvető szabályaival, különösen azokkal, amelyek a biciklisekre vonatkoznak. Így az alábbi linket akkor is érdemes átfutnod, ha már van jogosítványod. Ez az összeállítás csak a fontosabb szabályokat tartalmazza, érdemes az átfogó KRESZ tankönyvet is újra áttanulmányozni.

És ne feledd: működj együtt a többi közlekedővel, ne okozz balesetveszélyes helyzetet, vigyázz a gyengébbekre! 

Íme a legfontosabb tudnivalók: http://kerekparosklub.hu/kisokos/mielott-nyeregbe-ulnel

Még több hasznos tippért keresd fel a Cyclechic oldalát. http://cyclechic.blog.hu/tags/tippek

Fotó: Cyclechic.hu

Hogyan bringázz biztonságosan a munkába?

2018. április 26.

Összeszedtük, hogy mik azok a nagyon fontos íratlan szabályok, amelyeket érdemes és fontos tudni a biztonságos kerékpáros közlekedéshez. 

1. MINDIG LÁTSZÓDJ

Mindig törekedj arra, hogy jól látható legyél. Két dologra kell különösen ügyelned: már szürkülettől kezdve közlekedj kivilágítva, és kerüld a gépjárművek holttereit! 

2. TEREMTS SZEMKONTAKTUST

Amellett, hogy jól látszódsz, fontos megbizonyosodnod arról, hogy ténylegesen észre is vettek. Ebben a legnagyobb segítséged a szemkontaktus lesz. A közlekedők tekintetéből következtetni lehet a szándékaikra. Keresd a másik tekintetét, így arról is megbizonyosodhatsz, hogy ténylegesen észrevettek-e. Ha például egy kereszteződésben neked van elsőbbséged, mindenképp keresd a szemkontaktust a keresztező jármű vezetőjével. Ha látod, hogy nem néz rád, hanem a másik irányba fordítja a fejét, vagy épp telefonál, lassíts le, hogy meg tudj állni.

3. A JOBBRA TARTÁS KÉRDÉSE

A Magyar Kerékpárosklub lobbierejének is köszönhetően a KRESZ már nem kötelezi arra a kerékpárosokat, hogy mindig szorosan az út jobb szélén haladjanak, ezt sokszor érdemes kihasználni. Nagyon gyakran biztonságosabb elfoglalni a sávot, vagy legalább kissé balra tartani, mint rátapadni a jobb oldali padkára.

A kerékpározás azonban nem forgalomlassító sztrájk, ezért nem foglalhatjuk el mindig a teljes sávot. A megfelelő helyzet a sávon belül sok mindentől függ: az út szélességétől, a kátyúktól, az autók sűrűségétől és sebességétől, a te sebességedtől, stb. 

A Kisokosunkban, a konkrét közlekedési helyzetek tárgyalásakor részletesebben kifejtjük, hogy mikor kell különösen ügyelned arra, hogy ne szorosan az út jobb szélén közlekedj.

A Kisokosunkat itt éred el: http://kerekparosklub.hu/kisokos/hogyan-kozlekedj

Még több hasznos tippért keresd fel a Cyclechic oldalát. http://cyclechic.blog.hu/tags/tippek

Fotó: Cyclechic.hu

Kerékpáros térképek

2018. április 26.

Ha netán elfelejtenéd, hogy merre van a munkahelyed, vagy nem találod a tárgyalás helyszínéül szolgáló kávézót, akkor a Kerékpárosklub linkjén összegyűjtöttük neked azokat a kerékpáros térképeket, melyek online is elérhetőek.

Természetesen nem csak a hétköznapokra, hanem a hétvégi kirándulásokra is gondoltuk, így számos vidéki és nemzetközi térkép is szerepel a listán.

A belföldi és nemzetközi térképek listáját itt találod: http://kerekparosklub.hu/kerekparos-terkepek

Még több hasznos tippért keresd fel a Cyclechic oldalát: http://cyclechic.blog.hu/tags/tippek 

Fotó: Cyclechic.hu

Hogyan öltözz?

2018. április 26.

Akár télen, akár nyáron biciklizel, nagyon fontos, hogy a ruhatáradat mindig évszaknak megfelelően válaszd meg biciklizéshez is. Csupán a kilógó és elálló ruharészekre kell figyelned, nehogy a kerék vagy a lánc bekapja őket. 

A Bringázz a munkába! kampány alatt nyugodtan kerékpározhatsz abban a ruhában, amiben amúgy is elindulnál. Átlagos városi távokon, átlagos városi biciklivel nem kell a közlekedési módhoz öltöznöd, nyugodtan öltözz az úticélodhoz!

További hasznos tanácsokat itt találsz: http://kerekparosklub.hu/kisokos/hogyan-oltozz

Hogyan lehetünk két keréken is stílusosak? Arról pedig itt olvashatsz: 
Cyclechic oldala: www.cyclechic.hu

Mit kell tenned?
Hírek

További hírek