Hogyan bringázz biztonságosan a munkába?

2018. április 26.

Összeszedtük, hogy mik azok a nagyon fontos íratlan szabályok, amelyeket érdemes és fontos tudni a biztonságos kerékpáros közlekedéshez. 

1. MINDIG LÁTSZÓDJ

Mindig törekedj arra, hogy jól látható legyél. Két dologra kell különösen ügyelned: már szürkülettől kezdve közlekedj kivilágítva, és kerüld a gépjárművek holttereit! 

2. TEREMTS SZEMKONTAKTUST

Amellett, hogy jól látszódsz, fontos megbizonyosodnod arról, hogy ténylegesen észre is vettek. Ebben a legnagyobb segítséged a szemkontaktus lesz. A közlekedők tekintetéből következtetni lehet a szándékaikra. Keresd a másik tekintetét, így arról is megbizonyosodhatsz, hogy ténylegesen észrevettek-e. Ha például egy kereszteződésben neked van elsőbbséged, mindenképp keresd a szemkontaktust a keresztező jármű vezetőjével. Ha látod, hogy nem néz rád, hanem a másik irányba fordítja a fejét, vagy épp telefonál, lassíts le, hogy meg tudj állni.

3. A JOBBRA TARTÁS KÉRDÉSE

A Magyar Kerékpárosklub lobbierejének is köszönhetően a KRESZ már nem kötelezi arra a kerékpárosokat, hogy mindig szorosan az út jobb szélén haladjanak, ezt sokszor érdemes kihasználni. Nagyon gyakran biztonságosabb elfoglalni a sávot, vagy legalább kissé balra tartani, mint rátapadni a jobb oldali padkára.

A kerékpározás azonban nem forgalomlassító sztrájk, ezért nem foglalhatjuk el mindig a teljes sávot. A megfelelő helyzet a sávon belül sok mindentől függ: az út szélességétől, a kátyúktól, az autók sűrűségétől és sebességétől, a te sebességedtől, stb. 

A Kisokosunkban, a konkrét közlekedési helyzetek tárgyalásakor részletesebben kifejtjük, hogy mikor kell különösen ügyelned arra, hogy ne szorosan az út jobb szélén közlekedj.

A Kisokosunkat itt éred el: http://kerekparosklub.hu/kisokos/hogyan-kozlekedj

Még több hasznos tippért keresd fel a Cyclechic oldalát. http://cyclechic.blog.hu/tags/tippek

Fotó: Cyclechic.hu

Összes tipp

Mit kell tenned?
Hírek

További hírek